Frågor & svar

Vågar jag skänka pengar när ni inte har ett 90-konto?

Det står mycket i tidningarna att risken är stor att pengarna inte hanteras på ett etiskt sätt om föreningen inte har ett 90-konto. Vi känner till detta, och det har skapat en stor diskussion hos oss. Vi har beslutat att inte ha ett 90-konto just på grund av det etiska skälet. Våra hjärtan i denna organisation ligger hos barnen. De pengar som det kostar att skaffa ett 90-konto kan hjälpa tre barn i månaden till utbildning, kläder och mat. Vi har helt enkelt valt att satsa på barnen fullt ut istället för att ge bort era pengar till banken.

Hur vet jag att pengarna kommer fram?

Detta är en ideell förening, vilket betyder att det inte får gå med vinst, och det bli heller ingen belöning för folk som går in i detta helhjärtat. Precis som du, vill vi kunna göra en skillnad, och känna att vi hjälper någon - det är vår belöning. De enda pengarna som inte kommer fram är de avgifter som bankerna tar ut när man skickar pengar mellan länder. Därför försöker vi nu att skicka pengar under en längre period, kvartalsvis istället för månadsvis, för att inte betala den avgiften allt för ofta.

Hur vet jag att saker kommer fram?

Sri Lanka föreningen i Åtvidaberg har en utmärkt kontakt med tullen i Sri Lanka. En chef för tullen i Sri Lanka var på besök hos oss i Sverige under vintern 2008/2009 för att diskutera ett säkrare samarbete. Sri Lanka arbetar oerhört hårt för att stoppa illegala transporter och knarksmuggling.

Vad händer med de saker som jag skänker bort via er butik eller loppis?

De mesta saker försöker vi naturligtvis att sälja. Men till och från kan det finnas t.ex. kläder som ingen vill ha. Detta skickar vi ner till familjer i Sri Lanka, och de bli tacksamma för allt och bär sina kläder med stolthet.

Vissa tar bara emot bidrag och latar sig, varför ska jag skicka pengar då?

Det är den mänskliga naturen att ju mer man får serverat på ett silverfat desto mindre arbetar man själv. Detta är ingenting som har undkommit oss. Vi har representanter nere i Sri Lanka som ger familjerna pengar varje månad och uppdaterar sig om deras situation. Det finns föräldrar som har slutat jobba, och då försvinner deras bidrag direkt. För pengarna är en hjälp till ett drägligare liv, och våra donationer är inte och kan inte bli några lyxbidrag. Naturligtvis finns det de familjer som lyckas att ta sig ur den onda cirkeln och kan klara sig på egna ben både för familjen och för barnens skolundervisning, och det är detta som vi helst ser. Dessa familjer får inte heller bidrag längre utan vi skänker då pengarna till en familj som behöver det mer. Vi har dock uppsikt så att familjen fortfarande klarar sig, och att barnen stannar kvar i de statliga eller privata skolorna.

Copyright © 2019 Ideella Föreningen Sri Lanka - Åtvidaberg. Produktion av Polder Solutions AB.